Kárpát-medencei Magyar Népzenei Találkozót szerveznek Mezőmegyeren

Él egy 4 gyermekes édesapa Mezőmegyeren, Futó Zsolt, aki nagyon szereti a népzenét. Létrehozott egy Magyar népzenét hallgatok elnevezésű csoportot a facebookon, mondván, hátha lesz vagy egy tucat ember, aki hasonlóan gondolkodik, akivel megoszthatják az itt-ott felfedezett dalkincseket. A tucatnyi helyett a csoportnak ma már több mint 9700 tagja van, és most a fennállásának ötvenedik évfordulóját ünneplő Arany János Művelődési Ház és Pintér Tibor hathatós közreműködésével, irányításával, Kárpát-medencei Magyar Népzenei Találkozót szerveznek július elejére Mezőmegyerre.

Kárpát-medencei Magyar Népzenei Találkozó szervezők

Fotó: Ujházi György

– A facebook csoport ötlete onnan jött, hogy hallottam egy hírt, miszerint Horvátországban a horvát kocsmákban népzene szól. Elgondolkodtam, hogy nálunk ez miért nincs így, és miért nem ezt hallgatják mondjuk az autóban is az emberek? Létrehoztam a Magyar népzenét hallgatok csoportot, gondoltam, leszünk benne páran és majd boldogan beszélgetünk a népzenéről. Ehhez képest már több mint 9900 tagja van a csoportnak, sorra tesszük fel a jobbnál jobb zenéket és egyre bővül a kör. Az az igazság, hogy nem szeretem a pusztán virtuális dolgokat, arra gondoltam, jó lenne találkozni azokkal, akik írnak erre az oldalra, és lelkendeznek a zenék hallatán. Az alapgondolat a részemről az volt, hogy hozzunk létre egy versengésmentes, a népzene szeretetének okán létrejövő találkozót, ahol mindenki jól érezheti magát – mondta Futó Zsolt, hozzátéve, hogy amikor helyet keresett a találkozónak, akkor hozta össze a sors az idén fennállásának ötvenedik évfordulóját ünneplő Arany János Művelődési Házzal, amelynek vezetője, Zalai Erika felkarolta az eseményt. Mert fantáziát látott benne, az ötlet mellé állt Pintér Tibor, a Csaba Nemzetiségi Néptáncegyüttes korábbi vezetője is, aki aztán a „motor motorja” lett.

A hely, a barátságos, szerethető környezet, a szervezők lelkesedése és igen komoly munkája eredményeként, július 3-4-5-én, három napra egy kis művészetek völgye lehet Mezőmegyeren a művelődési ház és környéke, valamint a Március 15. tér, itt lesz ugyanis a Kárpát-medencei Magyar Népzenei Találkozó, kézműves vásárral, sok-sok népzenével és tánccal. Ehhez viszont még sok mindenre van szükség. A Csabagyöngye Kulturális Központ és Békéscsaba önkormányzata is támogatja a rendezvényt, de a szervezők a vállalkozók, a termelők, a kézművesek és a lakosság segítségét is kérik.Szívesen fogadnak bármiféle támogatást, legyen szó vendéglátásról, elszállásolásról, önkéntes munkáról vagy anyagi segítségről. Önkénteskedő diákokat is várnak, nekik ez beszámít az érettségihez szükséges önkéntes munkába. A fellépők elszállásolásához szintén segítségre lenne szükség: kérik, ha valaki be tud fogadni pár napra 2-3-4 vagy akár több fellépőt, jelezze azt a megyerimuvhaz kukac gmail.com címen vagy megyerifesztival kukac gmail.com címen.

Mint azt Zalai Erika elmondta, fennállásának ötvenedik évfordulója alkalmából egész évben izgalmas programokkal várja az érdeklődőket az Arany János Művelődési Ház Mezőmegyeren. Elsősorban azért indították ezt a programsorozatot, mert szeretnék megköszönni a megyerieknek, hogy a művelődési ház létrejöhetett – annak idején a megépítésében sok megyeri segített – és hogy már ötven éve működik. A Mezőmegyerhez kötődő értékeket igyekeznek felsorakoztatni a programjaikban: az év elején kiállítás-sorozatot indítottak, ahol megyeri alkotók, népi iparművészek mutatkoznak be, és terveznek egy helytörténeti kiállítást is.

– Országos rajzpályázatot hirdettünk névadónkhoz, Arany Jánoshoz kötődően, általános és középiskolás diákoktól várunk Arany valamely művéhez illusztrációt. Lesz májusban Arany János versmondó verseny is. A Tűz-Kör Közhasznú Egyesülettel közösen rendezzük a Barangolások a magyar népművészetben programsorozatunkat, amely a Budapest Bank támogatásával valósul meg. A jubileumi programban helyet kap koncert, játszóház, táncház, kiállítás, de tudományos és ismeretterjesztő előadás is. Próbáltuk újjáéleszteni a korábbi közösségeinket, 35 éven át volt itt egy jól működő énekkar, most Bukvai Istvánné Ilike vezetésével ez is újraindult. Beindítottuk a kézimunkaklubot Ledzényi Pálné népi iparművésszel, az Arany János Színkör is újból működik, az Indul a bakterházat szeretnénk bemutatni júliusban. Új arculatot kapott a Mezőmegyeri Hírmondó és készül az új honlapunk is, amelyre a ház programjai mellett a helytörténeti értékek is felkerülnek – tudtuk meg Zalai Erikától.

Az ötvenedik évfordulós programsorozat kiemelt júliusi jubileumi ünnepségét először egynaposra tervezték, de aztán jött a Kárpát-medencei Magyar Népzenei Találkozó ötlete, egyre szaporodtak a programok, így háromnaposra bővült a rendezvény. Szente Béla és a Csabagyöngye Kulturális Központ támogatta a megyerieket ebben, és CsaKK komoly technikai segítséget is ad majd.

A Csaba Kulturális Egyesület a Táncművészetért elsőként karolta fel a népzenei találkozó ötletét. Mint aztPintér Tibor kiemelte, a zene lesz majd az alap, aköré építik fel a programot, amelyben természetesen lesznek táncbemutatók, táncházak is. Szerveznek népi gyerekjátszókat, fórumokat, kirakodóvásárt, és szóba került egy hangszerbemutató ötlete is – minél több mindent szeretnének felvonultatni a népművészet, a hagyományok jegyében. S hogy mitől lesz ez Kárpát-medence Magyar Népzenei Találkozó? Attól, hogy érkeznek a határon túlról is zenészek, énekesek. Folyamatban van az egyeztetés a felvidéki, délvidéki, kárpátaljai, erdélyi együttesekkel. A fellépők toborzása is még folyik: várják akár a nem ismert, kezdő fellépők jelentkezését is, akik szívesen bemutatkoznának egy ilyen rendezvényen.

Két éve hunyt el Halmos Béla, Széchenyi díjas népzenekutató, a Táncház mozgalom egyik alapító atyja, legendás első prímása, akinek életéről Szomjas György készített filmet Hosszú Búcsú Halmos Bélától címmel. Most ugyanez a stáb a táncházról, mint módszerről készít dokumentumfilmet, amelyhez a tervek szerint a megyeri, népzenés, néptáncos találkozón is forgatnának majd.

A magyar népdal, a magyar népzene Kodály szerint az egész magyar lélek tükre. A megyeriek nagyot álmodtak, és bízva a népzene, a néptánc összetartó erejében és az összefogásban, azon vannak, hogy létrejöjjön a Kárpát-medencei Magyar Népzenei Találkozó. Aki teheti, kérjük, támogassa őket ebben.

Mikóczy Erika

Forrás: http://www.csabaimerleg.hu

 

Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük