Kárpát-medencei Magyar Népzenei Találkozó

Kedves Magyar Népzenét szerető Barátaink!

Mint tudjátok 2012-ben népzene iránt elköteleződött személyek létrehozták a „Magyar népzenét hallgatok” elnevezésű internetes közösséget – melynek valószínűleg Te is tagja vagy – a magyar népzene népszerűsítésére. Kezdetben békéscsabai, Békés megyei egyéneket, szakembereket, intézményeket, szervezeteket foglalt magába.

A csoport tagjaink száma egyre bővült s jelenleg a tagok száma több, mint 9.700 fő, melyben magyarországi, felvidéki, kárpátaljai, partiumi, erdélyi és délvidéki magánemberek, népzenészek, népi együttesek és szervezetek is találhatók.

2015. év elején a csoportban kialakult az igény, egy Népzenei Találkozó, hétvége megszervezésére.

Erre a közzé tett felhívásra közel 100-an jelentkeztetek – népzenészek, egyének és népi együttesek egyaránt. Mi ezen pozitív hozzáálláson felbuzdulva nekifogtuk a szervezésnek. Sikerült befogadó helyet találnunk, létrejött egy önkéntes szervezői stáb is. Megmozgatunk mindent és mindenkit akit csak tudtunk. Tehát folyamatosan dolgozunk a Találkozó megvalósításán.

A találkozó fő elve és vezérfonala a népzene iránt érzett önzetlen szeretet. Fontos talpkövek még munkánkban az önkéntesség, az elkötelezettség, a néphagyományok igazi fennmaradásában vetett hitünk, ezért ezen értékek mentén haladunk.

Célunk, hogy jöjjünk össze, mi magyar népzenét szerető emberek – legyenek akár zenészek, akár táncosok, akár népzenét hallgatni szerető emberek. Jöjjünk össze és tanuljunk egymástól, mutassuk be mit tudunk, beszélgessük el a népzene és néptánc fontosságáról és kihívásairól. Ne versenyezzünk egymással, hanem hallgassuk egymást. Örömből zenéljünk ne a nyereményért, hanem a népzene szeretetéért.

Mindezt Mezőmegyerre terveztük, mert azt gondoltuk, hogy kiszakítjuk a népzenét a városi környezetből és olyan helyre szervezzük, ahol a zöld fűben ülve, friss levegőt szívva, napsütésben, békés, autóktól mentes közegben hallgathatjuk egymás zenéjét. Beszélgethetünk egy pohár finom bor mellett. Barátságokat, ismeretségeket köthetünk és a virtuális világból kiemelkedve, személyesen is megismerkedhetünk.

Fontosnak tartottuk, hogy magyar népzenei találkozót szervezzünk. Mi a magyarság fogalomkörébe természetesen beleértjük a külhoni Barátainkat is. Fontosnak tartjuk jelenlétüket. Elköteleződésünk, hitünk és szívünk azt kívánja, hogy a most oly nehéz sorban élő, humanitárius katasztrófa előtt álló Kárpátaljaiakat is segítsük, a népzene és néptánc által. Hiszen a szeretet mellett, a magyar nép zenéje és tánca a legnagyobb megtartó erőt jelenthet részükre is.

Fiatal tehetségeknek is hely kívánunk adni, mert kötelességünk a jövő generációjának patronálása, felkarolása, a tudásunk átadása és a fiatalok segítése, gondolatokkal, tapasztalatokkal és élményekkel.

Mint tudjátok a találkozó központi eleme a magyar népzene. A 3 naposra tervezett és több helyszínen zajló programsorozatra meghívást kaptak a magyarországi és külhoni magyar zenekarok, szólisták, akiknek bemutatkozási lehetőségük lesz. A rendezvény része szakmai tapasztalatcsere valamint a felvidéki, kárpátaljai, partiumi, erdélyi, délvidéki és magyarországi tájegységek népzenei kultúrájának bemutatása.

Kapcsolódó programok: esti táncházak, néptánc műsorok, gyermekjátszók, népi kézművesek bemutatói és vásár. Igény szerint fórumok, interaktív kerekasztal beszélgetéseket is szervezünk; a népzene és a műzene találkozásának kérdéséről.

A szervezés során azzal szembesültünk, hogy sokan félreértették a Találkozó célját. Nekünk nincs „pénzeszsákunk”, amiből fizetni tudunk a fellépni kívánóknak. Amit igyekszünk megoldani legnagyobb szeretettel az, hogy a fellépőket tisztességes ellátásban – szállás és étkezés – tudjuk részesíteni.

A mi „zsákunkban”, a szeretetteljes fogadtatás, az önkéntesség, a népzene szeretete, a lelkesedés, az igényesség, a népi értékek művelésébe vetett hitünk, az örömzenélés, a jövő generációjában vetett rendíthetetlen hit és a tisztelet megadása és emlékezés kötelessége van. Számunkra fontos az is, hogy emlékezzünk a már közöttünk nem élő népzenész barátainkra. Mert felelősségünk rájuk emlékezni, hiszen amikor még éltek; együtt zenéltünk, együtt nevettünk és együtt mulattunk.

„Semmi sem múlhat el nyomtalanul,
amíg létezik az emlékezés felelőssége.”

(Szakonyi Károly)

Végezetül:

Mi ezen gondolatok jegyében szervezzük részetekre a Kárpát-medencei Magyar Népzenei Találkozót Mezőmegyeren 2015. július 3-5. között. Reméljük, megértitek a gondolatinkat, motivációnkat és minél többen eljöttök a Találkozóra. Hiszen értetek van és Mindannyiunkért!

Köszönjük szépen és örömmel vettük az eddig, önként jelentkezett zenekarok regisztrációját és reménykedünk abban, hogy még több zenekar jelentkezik, olyan zenekarok, akik felül tudnak emelkedni – akár egy órára is – a mindennapok megélhetési nehézségein és tudnak adni akár egy koncertet, akár táncházban zenélni – a népzenéért és az igaz magyar népi értékekért!

Szeretettel várunk benneteket!

a szervező stáb

Kelt: Békéscsaba, 2015. április 30.

Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük